Föreläsning med Transfer Syd. Blogg100, dag 23.

Jag var i dag i Ängelholm, på Rönnegymnasiet och pratade för en Ek3 klass om digitala medier i marknadsföringen. Jag gör ju detta lite titt som tätt, genom Transfer Syd, som erbjuder föreläsare för gymnasieskolor. För mig är det viktigt och framförallt lärorikt att få komma ut och träffa gymnasieelever framför allt för att det är de som ska forma framtiden. Jag märkte dock idag och sist när jag föreläste på Söderslättsgymnasiet att det är mindre frågor och mindre delaktighet från eleverna än vad jag tidigare upplevt. Jag pratade en del med lärarna efteråt som bekräftade att det var en tyst och försiktig klass som sällan ställde frågor eller pratade inför grupp. Då fick jag förklarat för mig att detta var en bra klass, hårt arbetande och seriösa elever som tar skolan på allvar. Och att riskera att bli förödmjukad, eller göra bort sig genom att ställa fel frågor, eller fel kommentarer är inte ett alternativ, utan man är hellre tyst och lyssna. Det var en intresserad skara idag, det kunde jag se, och jag försökte verkligen få dem delaktiga, men det var svårt. Lärarna var i alla fall nöjda och ställde frågor så jag hoppas att det ändå blev bra till slut. Skulle verkligen vilja att när jag är ute hos gymnasieskolor och föreläser att det blir en dialog, då jag lör mig av eleverna som lever med det jag arbetar med. Sociala medier. Jag får kanske lägga om taktiken lite och köra med en livefeed vid sidan om och hoppas att de har lättare att fråga och kommentera digitalt. Kanske inte en dum idé, eller?