LEDA var på Internet i Fokus

Som en av initiativtagarna och medlem i LEDA today så var jag igår (torsdagen den 15/10-2015) på Internet i Fokus. En heldag med temat ”Business by Webb” (bara en lite parentes men webb stavas med 2 b på svenska men 1 b på engelska, men ni som jag förstår säkert vad som menas ändå). Detta var faktiskt första gången jag var på Internet i Fokus även om det faktiskt var 9:e gången det arrangerades. Däremot har jag varit på väldigt många liknande event så som Webbdagarna, Web Coast, Sweden Social Web Camp, och framför allt mina egna event på FooCafé med både LEDAtoday och Social Media Com Skåne.

Mina intryck av dagen i helhet

Formatet var faktiskt mycket bra, på så sätt att dagen bestod av kortare föreläsningar/presentationer på max 30 minuter och med långa fika pauser instoppade i programmet. Problemet blev bara att det var få föreläsare som faktiskt tajmade sin tid. Oftast blev det mycket kortare, upp till halva tiden i vissa fall, vilket ställde lite väl höga krav på moderatorn (som i övrigt gjorde ett mycket bra jobb under hela dagen) att ställa frågor och få deltagarna att ställa frågor. Mitt samlade intryck är det var en trevlig dag, och jag fick träffa en hel del nya men också gamla bekantskaper, men innehållsmässigt lärde i alla fall jag mig inget nytt. Nu tillhör jag högst sannolikt inte målgruppen (hoppas jag i alla fall) eftersom jag var där som samarbetspartner och utställare.

Så här tyckte jag om dagen

Omvandla dina läsare till kunder med Niclas Bergenblad från Navigator

NiclasBergenblad

Niclas var duktig och avslappnad som föreläsare och gav ett förtroendeingivande intryck. Framför allt genom att använda och visa Navigator som exempel för att förstärka det han pratade om, nämligen att med hjälp av en blogg få in nya kunder. Den uppgiften klarade han mycket väl. Konkret, tydlig och enkel. Kanske inte ett inspirerande föredrag utan mer ett handfast med tips att tänka på.

Skapa det perfekta nyhetsbrevet med Linda Hassellund från Apsis

LindaHassellund

Precis som Niclas så gav Linda ett lugnt och förtroendeingivande intryck och det märktes mycket väl att detta var ett ämne som hon behärskade. Här fick man lite mer inspiration i att hon visade många olika bra exempel (och även dåliga). Men slutklämmen, som i och för sig var ganska förutsägbar, var att det finns inga perfekta nyhetsbrev – de är alla individuella.

Så lyckas du med marketing automation med Robert Lindh från Pixelant

RobertLindh

Robert fick en ganska otacksam uppgift i att prata i 30 minuter om ett så stort ämne som Marketing Automation, men genom att helt och hållet strunta i att prata om verktyg utan mer om fenomenet så tyckte jag ändå att han klarade det bra. Robert är en duktig talare och ger ett väldigt självsäkert intryck, ibland till och med lite kaxigt, och med en del humor (bland annat var det Robert som introducerade att man skulle kramas med moderatorn). Ämnet gjorde att det var svårt att riktigt få med sig något konkret från denna presentation även om han hade 9 tips (som skulle varit 10).

Vilken nytta har jag av big data? Med Wilhelm Landerholm

WilhelmLanderholm

Detta var nog i särklass den mest abstrakta presentationen och mest svårgreppade under hela dagen. Wilhelm Landerholm, som i sig var en rolig och självsäker person stod och pratade om Big Data i 30 minuter med bara 1 slide och ett anteckningsblock med handskrivet manus framför sig. Arbetar man inte med data är det svårt att ens föreställa sig vad detta handlade om. Det är en sak  att prata om modellering av data för en grupp av människor som faktiskt arbetar med modellering men för en grupp människor som troligen inte ens vet att de har datan blev det lite väl ovanför huvudet och väldigt, väldigt abstrakt. Kul inslag i dagen och med ett annat ämne som åhörarna själva skulle kunna visualisera så hade det varit fullträff, men nu blev det bara ”Eh, vad handlade det där om, egentligen?”. Jag förstod det och tyckte om det, men var nog i minoritet vad jag kunde uppfatta av min omgivning som mitt i började prata med varandra istället.

Årets digitala entreprenörer 2015

AretsDigitalaEntreprenorer

Nytt för i år är att Internet i Fokus delar ut ett pris till årets digitala entreprenör. Man kunde inte enas om en så priset fick delas mellan Alexandra Bylund och Karsten Deppert. Båda tvår är superentreprenörer väl värda priset, så ett stort grattis till er båda två. Nästa år ska man kunna nominera entreprenörer som en jury sedan bedömer, men i år har juryn själva valt ut och utsett vinnarna.

Lunch med okända

Ett spännande grepp som jag varit med om någon gång tidigare men som funkar bra var att alla namnlappar hade en egen färgkod och att på lunchen så delades man upp på bord efter just denna färg. Det gjorde att man tvingades sitta med folk som man faktiskt inte kände. Mycket bra. Det enda konstiga var att efter lunchen som intogs i en annan byggnad så blev vi helt plötsligt utelåsta från konferenslokalen där det var tänkt att vi skulle dricka kaffet. En liten, liten miss.

Morgondagens webb – paneldebatt med Erik Stark, Jimmy Wilhelmsson, Sara Lerén och Kristoffer Fredriksson.

Erik_Jimmy_Sara_Kristoffer

Dagens, i alla fall enligt mig, höjdpunkt var paneldebatten som var en ”live”-version av Hackernytt TV fast oredigerat och i realtid. Kul, intressant och proffsigt genomfört.

Öka din försäljning med Inbound Marketing med Maria Gustafsson på MIKU

MariaGustavsson

Nästa talare var ingen mindre än Maria Gustafsson, även hon en superentreprenör som jag lärt känna främst genom att vi har drivit varsin Social Media Club Chapter under ett antal år. Hon i Göteborg och jag i Skåne. Att hon sedan är född i Trelleborg och flyttat till Göteborg och jag är född i Göteborg men flyttat till Trelleborg är ju också lite komiskt.

Maria pratade om Inbound Marketing och vad man ska tänka på. Som talare är Maria mycket proffsig. Hon är lugn och ger ett mycket förtroendeingivande uttryck och är alltid glad på scen. Hennes leende är svårt att inte bli smittad av. Maria är ett proffs, det märktes och hon gav inte bara tips utan hon coachade även publiken genom att ställa de där frågorna man måste ha svar på om man vill jobba med inbound marketing.

Effektivisera din Facebook Annonsering med Maria Eckerwall på TopVisible

MariaEckerwall

Ytterligare en Maria på scen, och minst lika proffsig. Maria Eckerwall pratade om Facebook Annonsering, och gav väldigt konkreta tips och råd. Till och med pixelkoden får annonspårning fick vi ta del av. En mycket pedagogisk och tydlig genomgång som jag tror fick de som aldrig annonserat på Facebook att faktiskt inse att det inte är så svårt och att man har allt att vinna genom att bara prova.

Short vs long content– who is king? med Sara Öhman

SaraOhman

Ska jag vara ärlig så fick jag aldrig riktigt kläm på vad detta handlade om. Kort eller långt innehåll? Enligt programmet skulle det handla om innehållsmarknadsföring. Sara är säkert jätteduktig på det hon gör, men jag tycker att denna presentation blev lite platt. Tyvärr kändes det som att hon var väldigt nervös och osäker på scen och om det berodde på ämnet eller något annat vet jag inte. Det märktes att Sara tillhör en annan, yngre generation, och mycket av det hon visade handlade om YouTube stjärnor som t.ex Klara Henry och andra som jag aldrig hört talats om, och då har jag ändå lite koll och har dessutom barn som kollar på allt. Blev lite konstigt när merparterna av presentationen var beroende av att man visste vilka dessa var, eller vilka fenomen (och meme’s) hon visade upp. Kan vara att det nu var slutet på dagen och man började bli lite seg i skallen, men detta var inte något som fastnade hos mig, tyvärr.

Skapa en berättelse som säljer med Magnus Andersson på IDEATE

Sista presentationen för dagen, och som jag tyvärr inte fick med på bild. Magnus är en oerhört karismatisk och retoriskt duktig talare, men ämnet blev ändå väldigt platt. Magnus berättade om ett par exempel på historier inom Corporate Storytelling som använts i olika sammanhang så som IKEA och King för intern kommunikation om värderingar, UsTwo för rekrytering med mera. Men det blev lite platt även där. Att de har historier som hjälper dem att kommunicera är ganska självklart, men jag skulle nog viljat få lite mer tips om vad det är som kännetecknar en bra historia, hur man antingen hittar en och då måste man veta vad man ska kolla efter eller hur man skapar en egen. Alltså lite mer om dramaturgin bakom en bra historia. Nu blev det bara ett antal berättelser som berättades med stor inlevelse av Magnus men sedan slutade det liksom där. Jaha, vad gör jag nu då?

Sammanfattning

Som jag tidigare skrev så överlag var det en trevlig dag, men inget som gav mig något nytt. Jag fick uppfattningen om att (förutom paneldebatten) så var programmet ihopsatt efter att man först satt ämnena och sedan har man lycktas hitta någon som kan prata om det. Det innebär att det kanske inte alltid var det naturliga ämnet att prata om för dessa talare, åtminstone såg det ut så. Jag tror att om talarna själva hade fått välja vad de skulle prata om så hade det nog sett helt annorlunda ut, men det är bara min uppfattning efter vad jag såg och hörde under dagen.

Kommer jag att gå igen? Om någon nominerar mig till det digitala entreprenörspriset så ja, men annars, troligen inte.