Sociala medier är ditt val

Jag är ganska ofta ut och föreläser bland gymnasieskolor om sociala medier och digital kommunikation. Och det är alltid lika uppskattat och givande, inte bara för eleverna utan även för mig. Jag får ett alldeles utmärkt tillfälle att faktiskt känna av vad det är som gäller just nu i den åldersgrupp som påverkar så mycket av våra inköp. Den föreläsning jag höll idag blev intressant och förvånade mig en hel del, faktiskt. Normalt sett så brukar de jag föreläser för på gymnasieskolorna vara antingen väldigt aktiva i sociala medier, främst då facebook (så klart) men framför allt de plattformar som bygger på chat-beteendet, så som SnapChat med flera eller så är man skeptisk och lite försiktig mot användandet främst för att man är rädd för den personliga integriteten.  Och positioneringstjänster använder man inte alls (i varje fall inte medvetet).

Men i dag blev det en diskussion i slutet på min föreläsning där en av eleverna var starkt motståndare till den digitala utvecklingen i sin helhet och tyckte att det var direkt farligt och skadligt för barnen. Jag blev helt ställd, eftersom det normalt är vad jag förväntar mig från “motståndare” i min egen generation, och som jag ofta möter, men absolut inte från en tonåring. Men det födde i alla fall en ganska så bra diskussion som jag tycker bevisar den enorma styrka och det positiva som den digitala utvecklingen faktiskt bidrar med.

Eleven själv tog upp exemplet med fotboll, med att han såg en fara i att barn inte var aktiva idag och spelade fotboll på gården så som han själv gjorde när han var liten. Och att intresset till fysiska aktiviteter därför var mindre nu. Jag hävdar motsatsen och tycker mig kunna bevisa det, dels med egen erfarenhet men framför allt med hjälp av min son. Jag själva spelade mycket fotboll som grabb och älskade det verkligen. Men min bild av fotboll formades av vilka jag hade i min närhet som spelade fotboll. Det var min bror, mina vänner och de andra i mitt fotbollslag. Jag är född och uppväxt i Göteborg så givetvis följde man IFK Göteborg och när de vann UEFA cupen första gången var det fullständigt magiskt. Och de var mina idoler. Men fotbollsvärlden utanför Göteborg var väldigt begränsad. I bästa fall kunde man följa tipslördag om ingen annan i familjen skulle se något annat på TV’n just då. Men att försöka följa något lag eller för den delen spelare i Italienska eller Spanska ligan var inte att tänka på. Min kunskap om fotboll blev begränsad till min egen erfarenhet och de lag som jag kunde följa i min närhet. Men titta på min son, som idag är 10 år. Förutsättningarna är helt annorlunda. För det första så tränar han 2-3 gånger i veckan och match varje helg och det första han gör när han kommer hem från träningen är att ta med sig en boll ut i trädgården. Så långt har vi ungefär samma mönster, men sedan blir det annorlunda. Vad min son har tillgång till tack vare den digitala utvecklingen är något som jag i hans ålder inte ens kunde föreställa mig. Att kunna följa vilket lag man vill i världen eller spelare före den delen i realtid. Att kunna se videoklipp på finterna, målen, brytningarna om och om igen och sedan gå ut i trädgården och träna på just det. Att börja dagen med att sätta igång iPaden och googla senaste nyheten om Ronaldo, eller någon för mig fullständigt okänd spelare från Balkan. Eller senare på kvällen sätta sig med FIFA 15 och bygga ett lag från grunden taktiskt sätta ihop det som ett välfungerande lag där man väger in hur spelarna fungerar med varandra. Ja, ni fattar.

Möjligheterna vi har idag att verkligen använda det som den digitala utvecklingen har gett oss är enorm och jag kan inte annat än välja att det är bra. Och det är det som jag tycker vi måste ta med oss. Oavsett vad vi tycker, och vem vi än är, så är valet alltid ditt. Ingen annan kan påstå att du ska tycka något annorlunda men kom ihåg: man kan alltid välja att tolka samma sak antingen som bra, eller som dåligt. Och jag väljer bra. Vad väljer ni?

Detta är ett inlägg som jag valt ska ingå Blogg100